Nieuws over retailinnovatie

Nieuws

Reinventing Retail – Verslag

Reinventing Retail

Foto’s: Erik Boker

Programma

17.00 uur   Inloop Ideeënmarkt met broodjes van Oma’s Pop-up
18.00 uur   Welkom door Eric van den Elshout (De Bijenkorf) en Paul Rutten (Kenniscentrum Creating 010). Studenten en alumni introduceren hun concepten en bezoekers kunnen er ‘geld’ aan uitgeven.
19.30 uur    Workshops
20.20 uur   Uitreiking ‘doorontwikkelprijzen’
20.30 uur   Netwerkborrel

Donderdag 26 januari presenteerden studenten en alumni van verschillende opleidingen van Hogeschool Rotterdam bij De Bijenkorf hun beste concepten en prototypes om de Rotterdamse binnenstad te innoveren. Rotterdamse retailers mochten beslissen welke ideeën worden doorontwikkeld. Kenniscentrum Creating 010 en Urban Department Store stelden twee prijzen beschikbaar, van € 5.000 en € 2.500.

In de medewerkerseetzaal van De Bijenkorf bezochten op 26 januari zo’n 100 retailers en retail-stakeholders uit de Rotterdamse binnenstad, docenten en studenten, een ‘Ideeënmarkt’. Oma’s Pop-up serveerde zelfgemaakte broodjes bal, vlees en vegetarisch. Deze starter is opgezet door alumni van het Instituut voor Commercieel Management van de hogeschool en werkt met senioren die behoefte hebben aan sociaal contact. Onder leiding van een chef-kok verzorgen zij catering en maaltijden op locatie, om dan zelf ook even aan te schuiven.

Na het welkomstwoord van Erik van den Elshout (De Bijenkorf), een van de partners van het project Retailinnovatie in Rotterdam, leidde Paul Rutten (Kenniscentrum Creating 010) de avond in. Retailinnovatie in Rotterdam is een meerjarig onderzoeks- en onderwijsproject van onderzoekers, docenten en studenten van Hogeschool Rotterdam samen met winkeliers, vastgoedeigenaren, Gemeente Rotterdam en Urban Department Store Rotterdam gericht op versterking van innovatievermogen, concurrentiekracht en toekomstbestendigheid van vooral midden- en kleinbedrijven. Onder de noemer Reinventing Retail werden de eerste en beste ideeën getoond en bezoekers konden ‘geld’ geven aan de concepten van hun keuze. Paul Rutten introduceerde de bedenkers en hun onderzoeksresultaten.

Ideeënmarkt

Doosje Donner – Marissa Deuze, Nils van Kampen, Vincent Kleij, Richard Koorevaar (Communicatie/ Instituut voor Communicatie, Media- en Informatietechnologie)
Voor Rotterdammers door Rotterdammers.

Innovatief Lijnbaangebied – Annelijn Boender (Leisure Management/Willem de Kooning Academie)
Hoe tijdelijk (retail)aanbod de Lijnbaan weer aantrekkelijk en karakteristiek kan maken.

CitySearch, gemaakt door toeristen – Michael Kolkman (Leisure Management/Willem de Kooning Academie)
Voorbij is het lange zoeken naar de ideale locatie in een stad.

Make de Korte Hoogstraat Great Again – Roos van Dijk, Farrah Klaassen, Daniëlle Kodde, Iris van der Lans, Rowinda Teunissen (Leisure Management/Willem de Kooning Academie)
Een concept om de beleving in dit gebied te vergroten.

Stockless – Nienke Slagman (Commercial Practices/Willem de Kooning Academie)
Een nieuw winkelconcept met gepersonaliseerde Dress Cubes om online bestelde kleding te passen, te kopen of gemakkelijk achter te laten. (Commercial Practices/Willem de Kooning Academie)

Point of (re)view – Marieke Persoon (Commercial Practices/Willem de Kooning Academie)
Als meningen over producten meer invloed hebben op onze aankoopbeslissingen, waarom worden ze dan niet in winkels gebruikt? In Point of (re)view staan ze centraal.

Een nieuw jasje – Nikki Fredrikz, Bram Pluijm, Kelly Schuring, Marieke Stampaert (Leisure Management/Willem de Kooning Academie)
Veranderingen rondom het oude ABN-AMRO-gebouw.

Temple of textiles – Rosan Pelt (Commercial Practices/Willem de Kooning Academie)
Temple of textiles is een digitale stofbeleving waarin ‘voelen’ centraal staat. Door tactiliteit met het digitale platform te verweven, komen de stoffen tot leven.

Pay what you want – Perla van Kessel (Commercial Practices/Willem de Kooning Academie)
Laat de passie en het ambacht achter je product zien en de klant zal uit zichzelf een eerlijke prijs willen betalen.

InsideOut – Maddy Ekkelkamp (Commercial Practices/Willem de Kooning Academie)
Een augmented-reality kledinglijn met een digitale laag die de retailer of drager zelf kan invullen.

InnerSpace – Puck van Koppen (Commercial Practices/Willem de Kooning Academie)
Een 100 % kledingmatch: InnerSpace weet welke kleding je nodig hebt, wat bij je past en wat je mooi vindt.

Shopping Guide – Luuk Schipper, Pepijn Steijger, Jack van Krimpen, Leon van Dam (Incubator Academy Rotterdam/Small Business & Retail Management)
ShoppingGuide zorgt voor overzicht, transparantie en een nieuwe manier van het vergelijken en opslaan van alle dingen die jij zoekt. Ontdek het nieuwe winkelen!

Voordat de prijzen bekend werden gemaakt, konden de bezoekers meedoen aan één van drie workshops. De thema’s van de workshops waren aangedragen door de retailers uit het project Retailinnovatie in Rotterdam. Hieronder volgt een impressie van iedere sessie.

Van zwak signaal naar scenario, Justien Marseille

Welke signalen van nieuwe trends spelen er nu al, zo vroeg futuriste Justien Marseille van Kenniscentrum Creating 010. En welke daarvan vinden we raar en onverwacht, want die zijn vaak een voorbode van innovatie. Dit bracht de deelnemers op uiteenlopende vragen als: “Waarom dragen mensen nog steeds Uggs?”en “Waarom zou mijn zoon weer een boek gaan lezen?” Justien Marseille verbond de verschillende signalen met trends die het afgelopen jaar zijn opgesteld door studenten van de Willem de Kooning Academie, die eerst een test hadden ingevuld waaruit het merendeel als ‘innovator’ naar voren was gekomen. Hun bevindingen zijn voorgelegd aan retail- professionals en gezamenlijk zijn de volgende tien trends geformuleerd: Nomadian Retail, Sense Attention, Weconomy (1+1=3), Market Religion, Prouduction, Tech Native, Hybrid Space, Added Reality, Data Meat en Biomimicry. Uit deze lijst stelden de deelnemers in groepjes een top vijf samen, waaraan ze hun eigen signalen koppelden. Om daarna samen te bespreken welke impact de gesignaleerde trends zullen hebben, voor met name retail. Toen de workshop moest stoppen, was de discussie nog in volle gang.

Businessmodellen: de juiste mix, Peter Troxler

De meeste mensen maken geen onderscheid tussen een business- en een verdienmodel, zo stelde Peter Troxler, lector bij Kenniscentrum Creating 010. Maar een verdienmodel kijkt naar wat je gaat verkopen en hoe je er winst mee kunt maken, terwijl een businessmodel verder gaat en antwoorden geeft op wat, wie en hoe. Tijdens de workshop werden deze vragen eerst aan een van de ondernemers gesteld. Over de wat-vraag hoefde hij niet lang na te denken: ik lever dienst X. Maar de vraag hoe een normale werkdag er dan uitziet, bracht hem veel meer op hoe hij onderneemt: ‘Ik kijk de klanten aan, begroet ze en begeleidt ze naar wat ze zoeken’. Waarna verschillende ondernemers vanuit hun werkpraktijk op wat, wie en hoe ingingen. Aan de orde kwamen voorbeelden van ‘geboren ondernemers’ en mensen die met behulp van anderen ondernemen, van blending, (belemmerende) wet- en regelgeving, zakelijke kredieten en crowdfunding. En iedereen vond de workshop te kort en had nog graag meer van Peter Troxler en elkaar willen leren.

Influencer marketing, Iris Withuis en Komala Mazerant-Dubois
Een influencer beïnvloedt mensen digitaal, op platformen als Facebook, Instagram en Snapchat. Maar om een echte influencer te zijn, vertelden Iris Withuis en Komala Mazerant-Dubois van het Instituut voor Communicatie en, Media- en Informatietechnologie, moet je zo’n 10.000 volgers hebben, invloedrijk zijn en je in veel discussies mengen. Wie zoekt naar goede influencers moet eerst bedenken wie zijn of haar doelgroep is, op welk platform ze te vinden zijn, welke strategie je als ondernemer kiest en hoe je influencers wilt inzetten. In de workshop werden de volgende voorbeelden genoemd: een fotocontest, waarbij je influencers oproept om zelf een merk of product te posten met een specifieke hashtag. Of ze laten hun volgers bij een product of merk een mooi of inspirerend verhaal vertellen. Of ze dragen juist alleen een merk zonder er een verhaal bij te vertellen, bij wijze van product placement. Van de genoemde voorbeelden maakten nog maar weinig workshopdeelnemers gebruik. Dat wilden ze wel en de workshop was daarvoor een mooi begin.

Niet twee maar vier prijzen

Toen was het tijd voor de prijzen: de eerste prijs van € 5.000 werd met 54 ‘munten’ gewonnen door ShoppingGuide van derdejaars studenten Small Business & Retail Management.
Vanwege de hoge kwaliteit eindigden maar liefst drie plannen met 37 munten op de tweede plaats: Stockless, InsideOut en Innovatief Lijnbaan van drie studenten van de Willem de Kooning Academie. In Stockless kunnen consumenten hun ideale paskamer creëren, om er al hun online bestelde kleding met elkaar te kunnen combineren.

Innovatief Lijnbaangebied werkt drie scenario’s uit voor tijdelijk (retail)aanbod, speciaal voor  nieuwsgierige en veeleisende jonge starters. Zij hebben veel te besteden, zijn voorlopers in trends en kunnen nog veel beter worden bediend.
Giving stories a stage is wat InsideOut biedt: kleding die boodschappen uitzendt als je je smartphone of tablet erbij houdt en die je oneindig kunt updaten.

Ter plekke besloot Paul Rutten dat Nienke Slagman, Annelijn Boender en Maddy Ekkelkamp alle drie € 2.500,- krijgen. Binnenkort gaat Creating 010 met hen in gesprek hoe ze, afhankelijk van de ontwikkelingsfase van hun concept, hun prijs willen inzetten: voor coaching bij vervolgonderzoek of bij al een (volgend) prototype. Bij die doorontwikkeling wil Creating010 ook weer ondernemers betrekken. ‘We komen er bij jullie op terug’, zo beëindigde Paul Rutten een volle en geslaagde avond, ‘voor deze en nog nieuw te ontwikkelen ideeën’. Hij bedankte Charlotte Roubos, Jessy Doekharan, Nick Klaassen Bos, Anne Oosterman en Anouk Uitermarkt, vierdejaars studenten die de minor Event Management aan de Willem de Kooning Academie volgen, voor de goede organisatie van de avond. Tot slot kreeg iedereen een plattegrond mee naar huis met Rotterdamse voorbeelden van zwakke signalen van 10 Trends in Retail.

 

 

Vier retailprijzen voor studenten Hogeschool Rotterdam

Ondernemers uit Rotterdam kiezen de beste innovatieve ideeën.

Als onderdeel van het onderzoeks- en onderwijsprogramma Retailinnovatie in Rotterdam van Hogeschool Rotterdam presenteerden studenten van verschillende opleidingen onder de titel Reinventing Retail hun beste concepten en prototypes om de Rotterdamse binnenstad te innoveren. Rotterdamse retailers mochten beslissen welke ideeën worden doorontwikkeld. Kenniscentrum Creating 010 en Urban Department Store stelden twee prijzen beschikbaar.

De eerste prijs van € 5.000,- is gewonnen door ShoppingGuide, een concept in ontwikkeling van vier derdejaars studenten van de opleiding Small Business & Retail Management die een onderwijstraject volgen bij de Incubator Academy Rotterdam. Zij willen met ShoppingGuide afstuderen. Leon van Dam, Jack van Krimpen, Luuk Schipper en Pepijn Steijger laten met hun app zien wat Rotterdam te bieden heeft en wat de ‘tofste’ winkels zijn: “ShoppingGuide zorgt voor overzicht, transparantie en een nieuwe manier van het vergelijken en opslaan van alles wat jij zoekt”.

Vanwege de hoge kwaliteit eindigden maar liefst drie plannen op de tweede plaats in plaats van één. Zij ontvingen alle drie € 2.500,-.

Annelijn Boender heeft begin dit jaar haar studie Leisure Management afgerond aan de Willem de Kooning Academie. Zij stelde drie scenario’s op voor tijdelijk (retail)aanbod om het Lijnbaangebied, als vanouds, spraakmakend en innovatief te maken.

Nienke Slagman heeft Commercial Practices gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie en heeft met Stockless een nieuw winkelconcept ontworpen: een winkel met volledig gepersonaliseerde paskamers, waar consumenten hun online kleding kunnen laten afleveren, uitproberen, kopen of eenvoudig kunnen achterlaten.

Heel anders van service is de augmented reality kledinglijn InsideOut van Maddy Ekkelkamp, zij doet dit jaar examen aan de opleiding Commercial Practices. Een smartphone of tablet maakt een tweede digitale laag zichtbaar, die door de retailer of de drager zelf kan worden ingevuld met bijvoorbeeld geluid of tekst.

Retailinnovatie in Rotterdam
De vier winnende concepten zijn een goede greep uit de vele innovatieve projecten die jonge trendgevoelige studenten van Hogeschool Rotterdam het afgelopen jaar ontwikkelden voor het onderzoeks- en onderwijsprogramma Retailinnovatie in Rotterdam. Studenten, docenten en onderzoekers werken samen met Rotterdamse winkeliers, de gemeente Rotterdam, brancheorganisaties, vastgoedbedrijven en enkele grootwinkelbedrijven aan meer innovatievermogen, concurrentiekracht en toekomstbestendigheid van midden- en kleinbedrijven. Het project loopt tot en met 2018 en heeft de ambitie om uit te groeien tot een duurzaam lokaal retailinnovatieplatform, dat wordt gedragen door retailsector-, kennisinstellingen en de lokale overheid.

Samenwerking
Het project is een samenwerkingsverband tussen het Kenniscentrum Creating 010, de onderwijsinstituten Willem de Kooning Academie en Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie en de opleiding Small Business & Retail Management van Hogeschool Rotterdam met C. Cruden, Donner, Joline Jolink, New Fork, Rib Eye Steak, ‘s Zomers Bloemen, DLVS-Creative Collective, Studio Lost & Found, User Advocate, Vivre Evenementen, de Bijenkorf, Media Markt, Urban Department Store en Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam. Retailinnovatie in Rotterdam wordt financieel ondersteund door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA dat onderzoek aan het hbo bevordert.

Interesse?

Belangstellenden kunnen het project volgen en zich voor deelname aanmelden via: retailinnovatie010.nl.

Next stop, From weak signals to – meaningful- speculations

ddw-smart-retailJustien Marseille, projectleider Trends binnen Retailinnovatie in Rotterdam

“Welke mondiale, nationale en lokale trends zijn het meest bepalend voor de toekomst van het binnenstedelijk winkelgebied en voor de daar actieve retailers in het bijzonder?“ Deze onderzoeksvraag leidde tot speculaties over mogelijke oplossingen in plausibel en consistent opgebouwde scenario’s. Justien Marseille (Creating 010) presenteerde de eerste resultaten tijdens de Dutch Design Week.

Lees hier verder: DDW Smart Retail

Voorbij de lijstjes Stadmaken in Rotterdam, MMNieuws

Voorbij de lijstjes

Martijn Mulder, docentonderzoeker van Retailinnovatie in Rotterdam onderzoekt de aantrekkelijke stad, stadsbeleving en stadsevenementen.

De laatste jaren is er aan aandacht geen gebrek in Rotterdam. In de (internationale) media doet de stad het goed en mede daardoor groeit het aantal bezoekers gestaag. Al die positieve rankings waarin de stad nu opduikt, zeggen echter niet zoveel over de stad zelf – zeker niet op de lange termijn. Belangrijker is de vraag of de wederopgebouwde binnenstad aantrekkelijk en toekomstbestendig is, voor bezoekers maar bovenal ook voor de inwoners van de stad.

Persbericht: Hogeschool Roterdam helpt winkeliers in de binnenstad innoveren.

Financiële impuls voor project van Kenniscentrum Creating 010.

 

hr-persberichtDoor een financiële injectie van bijna drie ton kunnen onderzoekers, docenten en studenten van Hogeschool Rotterdam winkeliers in de Rotterdamse binnenstad helpen bij hun broodnodige innovatie. Met het project Retailinnovatie in Rotterdam willen zij innovatievermogen, concurrentiekracht en toekomstbestendigheid van deze midden- en kleinbedrijven versterken. Behalve kleine ondernemers participeren de gemeente Rotterdam, brancheorganisaties, vastgoedbedrijven en enkele grootwinkelbedrijven.

 

Workshop: Laat de klant online over je spreken, Rotterdam Beste Binnenstad en nu?

workshop-klantHieronder vind je de powerpoint van Marije Brom en Iris Withuis (docenten CMI) die is gebruikt bij de workshop:

Hoe kan ik de manier waarop klanten over mijn zaak praten beïnvloeden gebruiken? Mensen praten over me, schrijven van alles online en oordelen tot in het uiterste: héél positief of extreem negatief. Wat kan ik daar als ondernemer mee? Hoe regisseer ik dat? Hoe vind en herken ik relevante ‘user generated content’ en hoe gebruik en beïnvloed ik het?

Presentatie_ondernemers

Rotterdam Beste Binnenstad en nu?

Op dinsdagavond 5 april hebben zo’n 100 deelnemers vanuit de Rotterdamse binnenstad zich verzameld op de vierde verdieping van het pand van Donner aan de Coolsingel voor de eerste bijeenkomst van Retailinnovatie in Rotterdam. Na binnenkomst komen de deelnemers meteen in het ‘testlab’ terecht, waarin ze door studenten van de opleiding Leisure Management een drietal ideeën voorgelegd krijgen om samenwerking tussen de ondernemers te versterken. Er wordt massaal gereageerd op de voorstellen en de studenten worden gevoed met ideeën om hun plannen bij te schaven.

Dagvoorzitter Rupert Parker Brady (Retaildenkers) opent de avond met de start van een korte film waarin een aantal actieve, innovatieve ondernemers uit de binnenstad aan het woord komt: https://youtu.be/lpjn8cQO4fQ Rupert bespreekt met Huib Lubbers van Citytraffic enkele cijfers over het gebied van de Rotterdamse binnenstad, in vergelijking met het landelijk gemiddelde. Hieruit blijkt dat het aantal bezoekers aan de binnenstad minder hard gedaald is dan gemiddeld in Nederland en dat de Rotterdamse binnenstad relatief meer bezocht wordt midden op de dag en minder aan de randen van de dag.

Lees meer in deze PDF

Verslag bijeenkomst Retailinnovatie 5 april

Beeldmateriaal van deze bijeenkomst vind je hier (wachtwoord vereist):

Rotterdam Beste Binnenstad beeld

Stad en retail

Minor Citybranding,  Leisure Management, Willem de Kooning Academie

In de minor Citybranding staat de onderscheidende identiteit en de aantrekkelijkheid van de stad centraal. In het kader van deze minor hebben 14 studenten gedurende negen weken gewerkt aan drie verschillende opgaven op het gebied van retail, de Rotterdamse binnenstad en het merk Rotterdam. Eén ervan luidde:

  • Hoe kan tijdelijk (retail) aanbod in de binnenstad bijdragen aan de beleving van het merk Rotterdam?

Om dit vraagstuk uit te werken, pasten de studenten  verschillende onderzoeksmethoden toe: mystery visits bij al het tijdelijke aanbod, interviews met relevante stakeholders en experts, een verkennend onderzoek onder stadsbezoekers, ruimtelijke analyses, workshops en bijeenkomsten bijwonen  en uitgebreide deskresearch.

Uit de analyses bleek dat het tijdelijk aanbod in de binnenstad groeit en een sterk lokaal georiënteerd karakter heeft maar qua beleveniswaarde, herkenbaarheid en vindbaarheid nog matig scoort. De tijdelijke retail sluit goed aan bij het citylounge-beleid van de gemeente. Veel tijdelijke winkels hebben een shop-in-shop concept.  Er zijn in Rotterdam nog geen geclusterde tijdelijke winkelcentra zoals in meerdere buitenlandse steden. De grootste knelpunten voor de tijdelijke retailers zijn de wet- en regelgeving, de rol van vastgoedeigenaren, een gebrek aan samenwerking en aan intermediairs/matchmakers. Rotterdam heeft wel al een vrij brede merkidentiteit ontwikkeld, maar die is nog onvoldoende terug te vinden in het tijdelijke aanbod. Daarnaast komt het imago van de stad nog niet overeen met die merkidentiteit. Hierin zou het tijdelijk aanbod een rol kunnen spelen. Consumenten zijn zeer positief over het tijdelijke aanbod dat ze kennen en geven aan dat het de aantrekkelijkheid van een straat sterk verhoogt. Maar een groot deel van het tijdelijke aanbod kennen ze nog niet.

Het onderzoek leverde de volgende adviezen op:

  • Ontwikkel de binnenstad tot een shoppable playground met een centrale rol voor tijdelijk aanbod, waarin het merk Rotterdam een centrale rol heeft;
  • Stel één of meerdere professionele, onafhankelijke intermediairs aan die het tijdelijke aanbod vanuit een overkoepelende visie begeleiden, coördineren en stimuleren;
  • Zet alles-op-alles om de wetgeving af te stemmen op de behoefte van de binnenstad op dit moment: ontwikkel een leegstandswet zoals in Engeland en versoepel de regels voor ondernemers zelf;
  • Doe meer onderzoek naar enerzijds tijdelijke concepten in andere delen van de wereld en anderzijds naar het concept shoppable experience van Ibrahim Ibrahim (Portland, London).
illustratie uit de presentatie tijdelijke (retail)aanbod, Retaility

Future of retail

Minor Service Design, Willem de Kooning Academie

Service designers faciliteren innovatieve processen, zowel praktisch als creatief. Ze maken daarvoor gebruik van diverse ontwerpmethoden en verbinden diverse terreinen van wetenschap en techniek. In de minor Service Design (2015-2016) hebben 12 studenten van Grafisch Ontwerpen, Advertising, Leisure Managament en Productontwerpen aan een opdracht gewerkt van de Vereniging Lijnbaanakkoord. Hoe kan de Lijnbaan weer invulling geven aan het innovatieve winkelconcept waarmee het lang zo succesvol is geweest?

“De grootste uitdaging was om de invloedrijkste momenten uit de Lijnbaanbeleving boven tafel te krijgen, en we wilden weten wie de bezoekers waren en wat ze belangrijk vonden. We begonnen met een gesprekstool in de vorm van een visuele enquête waarin we mensen voorstellen deden over nieuwe gebruiksfuncties in het gebied, zoals sportlessen na sluitingstijd of de mogelijkheid tot openluchtvoorstellingen of kinderopvang.”

Met de verkregen informatie over de habitus en verlangens van de verschillende publieken ontwierpen de studenten Biek en Testlab. Biek (een Rotterdamse uitdrukking voor supertof) staat voor een project met zeecontainers – Rotterdams, stoer, internationaal – met daarin horeca, conceptstores, pop-upstores , allemaal van lokale, bijzondere kwaliteit. Test Lab brengt publiek, opdrachtgever en ontwerpers samen in een iteratief proces (inventariseren van behoeften → kansen → creatieve ideeën → testen, etc.). Met nieuwe retailconcepten en formats als resultaat. Hiervan hebben de studenten een minidocumentaire gemaakt: de Nieuwe Lijnbaan.

Service Design project Willem de Kooning Academie – Commercial Practice from 31Volts on Vimeo.

Trends in retail

Minor New Frontiers, Willem de Kooning Academie

In de minor New Frontiers (2015-2016) hebben 25 studenten Commercial Practice van de Willem de Kooning Academie de grenzen verkend van retail in de Rotterdamse binnenstad. Trends in retail ging uit van de veronderstelling dat prille signalen voor verandering vaak vroeger aanwezig zijn dan verwacht. En door nu innovatieve studenten te betrekken bij het verzamelen van zogenaamde zwakke signalen wordt als het ware een sprong in de tijd gemaakt.

Eerst verzamelden de 25 ‘trendwatchers’ ruim 700 inspirerende signalen voor een mogelijke toekomst. Deze verzameling is geclusterd tot 10 trends. Eén ervan is Prouduction, die uitgaat van de trots op het zelf maken, van de do –it- yourself cultuur. Andere voorbeelden zijn Nomadian Retail, Weconomy (1+1=3), die mensen centraal stelt in plaats van geld en Biomimicry met de natuur als inspirator en instigator van het menselijk handelen en ontwerpen, als tegenreactie op de sterk technologisch gedreven innovatiecultuur.

Trend in retail

Tot slot zijn alle verzamelde signalen in kaart gebracht, samen met inspirerende voorbeelden en vindplaatsen van de 10 belangrijke trends. Hiermee kunnen retailers van morgen naar mogelijke toekomsten navigeren. In de periode februari tot juli 2016 worden de trends in afstudeerscripties verder uitgewerkt.

Wil je toegang tot deze website shoppinglab.hr.nl? Vraag dan een toegangscode aan bij Liane van der Linden via: linla@hr.nl.