Rotterdam staat bekend als innovatieve winkelstad. Zo is de Lijnbaan’s werelds eerste verkeersvrije winkelstraat en de Markthal is een icoon van internationale allure. Actuele ontwikkelingen stellen Rotterdam als consumer city voor nieuwe uitdagingen. Digitale consumenten hebben tal van nieuwe opties om aankopen te doen en zich online te informeren over aanbod en prijs. Ze zijn daarnaast steeds meer gericht op gebruik en minder op bezit.

Winkelen moet vooral een verrijkende ervaring zijn en consumenten stellen hoge eisen aan de look and feel van shops en binnenstedelijk omgeving. En ze verwachten dat fysieke en digitale ervaring naadloos in elkaar overlopen. Toekomstbestendige winkeliers spelen hier productief op in en dragen daarmee bij aan de Rotterdamse ambitie een voorloper te zijn.

Hoe kan de aantrekkelijkheid van Rotterdam als inspirerende winkelstad worden vergroot? Hoe zien nieuwe winkelconcepten er uit? Hoe kunnen digitale middelen worden ingezet? Hoe vertalen we concepten en ideeën naar praktische toepassingen? Hoe kan de Rotterdamse binnenstad zijn bewoners en bezoekers een onderscheidende shoppable experience bieden?

Tijd voor radicale vernieuwing. Daartoe brengt de Hogeschool Rotterdam jonge creatieve professionals van verschillende opleidingen, innovatieve docenten en excellente onderzoekers in stelling. Zij zijn goed in het signaleren van trends en in het ontdekken van onze nog onvermoede behoeften. Hun intuïtieve kennis van de tijdgeest, hun onderzoeks- en ontwerpvaardigheden worden verbonden met vragen, ervaring en kennis van Rotterdamse retailers en ontwerpbedrijven. Via co-creatie en ontwerpend onderzoek zullen nieuwe concepten, diensten en toepassingen worden ontwikkeld voor de invulling van Rotterdam als innovatieve winkelstad.

Samenvatting fase 1 & 2

Fase 1 en 2 zijn inmiddels afgerond.

Samenvatting fase 2

Fase 2 is inmiddels afgerond.

Samenvatting fase 3-4

Fase 3 en 4 zijn inmiddels afgerond.